Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
24.05.2011 11:04 - А ТИ празнуваш ли днес !?!?
Автор: empire Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8795 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 24.05.2011 11:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                              image


    Хелоумай дарлингс !!! 

    Хелоу май диър миллион блог рийдърс ! Ай хевент ритън нафънгинг фор фиу монтс,бът нау хиър ай ем ! Ай хоуп дат май олд френдс ар стил хиър енд Ай уил рийд йор публикейшънс лейтли !!! 


   Nali razbraxte vsi4ko ot gorenapisanoto ?  Abe razbira si se ama nqkak si ne e priqtno ! 
NE E PRIQTNO DA Se 4ete na 6liokavitza nali taka ? Togava idva vajniqt vupros za6to skupi priqteli i nepoznati iz cqla Bulgariq produljavate da pi6ete na latinica pri polojenie,4e ima desetki programi za pisane na bulgarski ezik ? Za6to ? 

  Наистина интересен въпрос :) 

И съм се опитвал да си отговоря сам за себе си на няколко пъти,какво им пречи толкова на хората да пишат на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК в ИНТЕРНЕТ ?

   Може би възприемат ИНТЕРНЕТ-О като нещо чуждо,нещо чуждоземно / което си е наистина така /  и затова се опитват да влязат в тон с него и да пишат на латиница.
 
  Може би просто ги мързи да пишат на кирилица ? Или не могат ? Или пък не знаят граматическите и правописните правила ? Честно казано и аз не съм някакъв филолог,но колкото и неправилно да пиша на български ,ако пиша на 6liokavitza ще бъде още по-грозно. 

 Може би някои са забравили въобще да пишат на родната си азбука и са възприели латиницата като един по-удобен за тях вариант ? 

 Причините всеки от вас си ги знае много добре сам за себе си, но за мен писането на маймуница в много случаи носи признаците на едно духовно оскотяване и пропадналост. 

 Защо ? Пак този хубав въпрос. Българският език е нашият майчин,роден,бащин език. НИЕ БЪЛГАРИТЕ сме задължени да го пазим. Аз не се справям особено добре с пазенето му, но все пак се опитвам.

 Нашите букви са едно същинско богатство,защото тяхното различие е съхранител на българската култура. Съхраняването на българският език и кирилицата е съхраняване на нас самите. Не казвам оцеляване,а съхраняване. Има огромна разлика между двете думи / поне за мен / . 20-30-45-100-200-300-400-500 години все оцеляваме.

  Все се борим срещу някой нашественик дошъл от майната си.  Сега в 21-ви век,когато няма реална външна заплаха за нас,ние трябва да се обърнем към себе си. Към своят народ. Към своята култура. Към своите традиции.

 Нашата азбука е един от най-важните стълбове на българщината. 

  Не може да бъдеш патриот или националист дори без да пишеш на български език. Не можеш да кажеш,че обичаш и милееш за България , но когато пишеш да не го правиш на азбуката,която нашите деди са ни оставили и благодарение на нея са успели да съхранят българщината във вихъра от култури около нас на Балканите.

 България се намира в труден момент. И ние сме единствените хора,които могат да я изведат от кризата. Кризатата не е единствено икономическа,тя е най-вече криза на духа и националното самосъзнание. Успеем ли да си възвърнем самочувствие,че ние сме БЪЛГАРИ - наследници на велики люде дали животите си за нашата свобода,за нашата азбука, за самите нас... ще може най-накрая доброто да победи и да устроим една нормална правова държава,която предлага възможности за развитие на всички в нея. 

 Но това зависи от всеки един от нас. И писането на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК има значение.

То е една малка стъпка. Но все пак стъпка към един по-добър живот.

За финал ще поздравя всички приятели и празнуващите днес с тази хубава българска песен : ) ))  Изслушайте я :)) 

Лек ден !! :)) 

  




       




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. despinida - Постингът ми прозвуча като кавър-версия на Паисиевия зов...О, неразумний иуроде, поради что се срамиш да се наречеш българин...:)
24.05.2011 11:17
Поздрави за позицията !
А знаеш ли, авторе, колко от тези, пишещи на кирилица, умеят да пишат ръкописно...гладко и четливо...
Убеждавам се за пореден път, че познанието е само за отбрани...!!!
И нека тези, отбраните, да празнуваме днес...:)))
цитирай
2. empire - xxxx
24.05.2011 11:23
Аз не пиша особено красиво и затова се старая да ги докарвам буквите като печатни :D Получава се сравнително добре и е четливо :D

Отбрани... :) Абе щеше да е по-хубаво отбраните да сме повечко :)))
цитирай
3. yotovava - Не прочетох първата част, че имах затруднения,
24.05.2011 11:33
но пък да се гордеем ли, че монголците предпочитат кирилицата.
Аз също пиша грозно, така и не се научих на калиграфия, но виж, пък, детето ми знае Аз съм българче и много други стихове. Което идва да рече, че от нас зависи дали бъдещите поколения ще пишат на шльокавица, или не.
Хубав празник от мен. :)))))))))))))
Валя
цитирай
4. cefulesteven - Ако самия ни език нямаше необход...
24.05.2011 12:09
Ако самия ни език нямаше необходимост, азбуката ни не би оцеляла. Изобщо не би имало такава. Освен това с времето смисъла навлиза и в самите знаци, изпълва ги с енергия. Знаците вече са повече от част от някакъв код, те са носители на витална сила, която е част от хармонията на езика.

Трябва да е ясно на много от тези, които ползват латиницата, че така изписаното от тях губи силата си и са по-малко четени.

И ако има една част от поколението на средна или подминаваща я възраст, която научи машинописа с джиесемите/в които още нямаше кирилица/и покрай компютрите, когато не беше достъпна навсякъде, а сега не намират сили да излязат от инерцията, далеч по-тревожна е друга част и това са подрастващи, които намират за "печено" и оригинално на пишат с маймунки.

Самоощетяват се.
цитирай
5. tili - Безупречен пост и
24.05.2011 14:29
любима песен. Познавам хора, които не знаят друг език, но си пишат СМС-ите на латиница, за да са "модерни"!
Честит празник:)
цитирай
6. анонимен - Защо 24 май, бе?
24.05.2011 14:45
Празникът не беше ли вчера?
цитирай
7. balgarski7vinarki - klaviaturite
24.05.2011 18:18
da,klaviaturite
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: empire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1585200
Постинги: 137
Коментари: 1034
Гласове: 1575