Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
10.11.2007 13:23 - САМОКОВ-история и реалност part I
Автор: empire Категория: Туризъм   
Прочетен: 11401 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



   Здравеите,отново :)

 Гледам тука из blog.bg сума ти народ са писали за родните си градове,така че и аз реших да напиша нещо за моя-САМОКОВ.

 Ще започна малко с историята на града и неговите забележителности :)

От каде идва името САМОКОВ-това още от първи клас го знам хах Така де като стане въпрос за града ни винаги се почва с това. Самоков навремето преди 500-600 години е била машина за коване на желязо,която е работела сама задвижвана само от течаща вода.
 От града ни е било ковано желязото в продължение на дълги години за османската армия и по тази причина винаги сме оставaли едва ли не недокоснати от турците.
Освен,че сме им ковали желязото на турците то е и било с високо качество :
Чиста работа - самоковско желязо Самоков е прочут с железните си изделия. Турско­то желязо може би е най-доброто в света и според някои превъзхожда дори шведското и сибирското. (Джеймс Бейкар, 1874).
По пътя на же­лязото селяните и тър­говците от Самоков по­сещавали далечни места Родосто, Видин, брегове­те на Черно море или околностите на Белград и Виена при обсадата им. Това неминуемо се отразявало върху техния кръгозор и върху цялостно­то духовно развитие на района. 
Не навсякаде българските селяни и търговци са имали възможността да обикалят из османската империя и да се ползват с привилегии.


 От това желязо града ни е богатэл и са се развивали изкуствата-надявам сте чували за самоковската живописна школа.Самоковски художници са обрисували Рилския манастир и безброи църкви.
image        image          image


За таланта на нашите художници при изписването на Рилския манастир говори и самият Неофит Рилски : ... И толко стана изображението красно и благолепно, та като влази некой първи път в църквата, като си вдигне веднъж главата нагоре, той забравя веке да я снеме... 

Най-добрият самоковски художник се казва ЗАХАРИ ЗОГРАФ. Той е емблематичната фигура на Самоковската школа и на българското Възраждане. За краткия си четиридесетгодишен живот рисува икони из цяла България. Но голямото му дело са стенописите в най-големите български манастири - Бачковски, Рилски, Троянски, Преображенски. Рисува автопортрета си редом до светците и не забравя да се подпише. Създава българската светска живопис. Творчеството му е гениално. Приносът за издигане на националното самосъзнание - изключителен.
В града имаме няколко черкви,които са изписани по невероятен начин-снимки  не успях да открия в нет-а,а ми е неудобно да ходя да снимам рисунките хах.
В града освен християни е имало малък брои мюсулмани-джамията "Байракли" се е запазила и то днес ( макар,че никои не я използва по предназначение ). В момента джамията се реставрира и на пролет ще бъде отново отворена за туристически пошещения.
                                                                          image

Възрожденски дух в нашият град не се изразява само в живописта и резбарството.
Годината 1859 е приета за създаване на самоковското читалище, тъй като от тогава датират официални документи, носещи печата и съхранявани в Народната библиотека "Св.св Кирил и Методий".
Били сме толкова напред с материала,че чак Митхад паша - " областния " по това време казва,че "не е срещал по-интелигентен народ никъде другаде в своя вилает"

Голямата чешма


image



Това е истинският символ на Самоков ( хе не го броим "Козела" image  - може да го срещнете като слизате на автогарата ).
Близо до нея в миналото се е издигала часовниковата кула, отмервала три века времето по европейски. Големата чешма има по-щастлива съдба от кулата, защото през 1928 г. е обявена за старина, т.е. паметник на културата, и това я спасява от разрушаване. Пет века тя доминира площада и е една завършена обществена сграда в османски имперски стил от XVII век. Издигната е около 1660 г. с благоволението на емина на султанската кухня Мехмед ефенди на площада в чаршията.
На снимката не се вижда,но на чешмата е окачена огромна обица за която се смята,че е била на Крали Марко.

Историческият музей в Самоков

 Хе,това е мястото в Самоков,което трябва дадължително да посетите при едно свое евентуално посещение на града.
В музея може да видите макети на самоковите-машинте дали името на града и начина по които са работили.Може да видите там и машината на която Петър Берон е напечатал своя "рибен буквар" и какво ли още не.
Днес историческия музей разполага с около 30 000 експоната.

 to be continued ...



Тагове:   самоков,   реалност,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vmitkov - Нищо ново!
11.11.2007 14:54
Тези неща ги зная. Покажи новото, с което може да се похвали Самоков!

На мене поне ще ми е интересно да видя снимки от новия вид на Самоков, в който не съм ходил повече от 20 години.
цитирай
2. empire - AA :
11.11.2007 19:53
Утре ще пусна снимки на днешния Самоков :)
цитирай
3. анонимен - евала бе приятел
09.12.2008 18:44
Браво! Поздравления!
Радвам се че един самоковец се е сетил да напише нещо за родния ни град ,който има наистина забележителна история и голяма интелигенция, която за съжаление вече я няма!
цитирай
4. анонимен - Доста добре разказано :)
21.08.2010 03:34
Кратко и интересно.Благодаря ,че ми припомни защо трябва да се гордея с моят град !
Мартин Б.
цитирай
5. анонимен - Mn hubavo
15.03.2011 17:24
Trqbva6e da pi6a ese za grada si tazi informaciq mnogo mi pomogna blagodarq na tozi koito e napravil saita naistina mn mi pomogna trqbva da se goreem s grada !!!! Naistina ima za kakvo da kaje6 4e si samokovec......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: empire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1585216
Постинги: 137
Коментари: 1034
Гласове: 1575